تامین امنیت و نظارت در اماکن مختلف، بخش جدایی‌ناپذیر زندگی روزمره ما است، اما آیا از تمامی قوانین نصب دوربین مداربسته که حریم خصوصی افراد و امنیت عمومی را تضمین می‌کند، آگاهی کافی دارید؟ برای نصب انواع دوربین مداربسته در اماکن خصوصی و عمومی، نیاز است با مقررات و ضوابط مرتبط با قوانین نصب دورربین مداربسته آشنا باشید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنید. در این مقاله از راشا سیف، نگاهی به این قوانین و مقررات خواهیم داشت.

آیا نصب دوربین مداربسته جرم است؟

دوربین‌های مداربسته و تجهیزات نظارت تصویری، در تامین امینت محیط و پیشگیری از بروز سرقت نقش بسیار مهمی ایفا می‌‎‌کنند. بنابراین نصب دوربین مداربسته به تنهایی جرم نیست و مجازاتی به همراه نخواهد داشت.

دو سوال رایج بسیاری از افراد آن است که آیا هر شخصی قادر است اقدام به نصب دوربین مداربسته نماید؟ در چه اماکنی مجاز به نصب دوربین مداربسته هستیم؟ در پاسخ به این سوالات باید گفت هر شخصی که قوانین و حریم خصوصی دیگران را رعایت نماید، قادر به نصب دوربین مداربسته خواهد بود. نکته قابل توجه آن است که با توجه به محل نصب دوربین، شما باید از شرایط و قوانین نصب مطلع باشید و آن‌ها رعایت کنید. برای مثال نصب دوربین مداربسته در مناطق نظامی ممنوع است.

قوانین نصب دوربین مداربسته در ادارات و شرکت‌ها

بسیاری از کارفرمایان در شرکت‌ها و محیط‌های اداری، این تجهیزات را با هدف نظارت بر عمکرد کارکنان، ایجاد امنیت، بهبود راندمان پرسنل و… نصب می‌نمایند.  بنابراین چنانچه قصد راه‌اندازی سیستم مداربسته در شرکت خود را دارید، می‌توانید بدون نگرانی، اقدام به نصب دوربین نمایید، تنها کافیست تا قانون نصب دوربین مداربسته در ادارات دولتی و خصوصی را در نظر بگیرید:

  • حریم شخصی افراد را در محیط کار رعایت کنید.
  • اطلاعات خصوصی پرسنل به هیچ عنوان نباید توسط کارفرما مورد استفاده قرار گیرد.
  • اطلاع‌رسانی به کارکنان و مراجعه‌کنندگان در خصوص وجود دوربین مداربسته در محیط کاری، امری ضروری است.
  • نصب دوربین مخفی توسط کارفرما بدون کسب مجوز، جرم محسوب می‌شود. (در ادامه، قوانین نصب و نحوه دریافت مجوز را مطالعه کنید)
  • در رختکن، سرویس بهداشتی و… نصب دوربین مداربسته ممنوع است.
  • فضای تحت پوشش دوربین مداربسته باید مشخص باشد.
  • به منظور کاهش تشویش و اضطراب محیطی، آگاه‌سازی پرسنل درباره دلایل به‌کارگیری دوربین مداربسته در محیط، اقدامی مؤثر محسوب می‌گردد.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید دوربین مداربسته

قوانین نصب دوربین مداربسته در منازل مسکونی

در آپارتمان‌ها و مجتمع‌های مسکونی، فضاهای پارکینگ، لابی، حیاط و راهرو جزو مشاعات و فضای داخلی واحدها به عنوان فضاهای خصوصی درنظر گرفته می‌شوند. در آپارتمان‌ها، فضای مشاعات بهترین محل برای نصب دوربین مداربسته هستند و نصب دوربین در این نقاط، می‌بایست توسط تمامی اهالی ساختمان تائید گردد.

چنانچه یکی از اهالی ساختمان در رابطه با این تصمیم مخالفت نماید، شما می‌توانید مجوز نصب دوربین در مشاعات را با مراجعه شورای حل اختلاف و از مراجع قانونی دریافت نمایید.

نکته بسیار مهم آن است که محیط‌های خصوصی و داخل منازل نباید در محدوده دید دوربین قرار داشته باشد و هیچگونه مزاحمتی برای اهالی ایجاد نکند.

قوانین نصب دوربین مداربسته در محل‌های عمومی

مراکز خرید، آسانسورها، فروشگاه و مجتمع‌های تجاری و به طور کلی اماکنی که تردد زیادی در آن‌ها وجود دارد، از محیط‌هایی هستند که نصب دوربین مداربسته در آن‌ها بلامانع است. با این حال، بهتر است چند نکته ساده را رعایت کنید.

در ابتدا افراد را از وجود دوربین‌های مداربسته مطلع نمایید که برای این منظور، بهترین گزینه استفاده از برچسب‌های تصویری مخصوص است. در صورتیکه صاحب فروشگاه یا مغازه هستید، باید بدانید که اتاق‌های پرو از نقاطی هستند که نصب دوربین مداربسته در آن‌ها ممنوع است و در صورت نصب به عنوان جرم در نظر گرفته می‌شود. پایگاه‌های هوایی، سفارتخانه‌ها و مناطق نظامی، به دلیل حساسیت امنیتی بالا در محیط نیز از محل‌هایی هستند که در آن‌ها مجاز به نصب دوربین نیستید و در صورت نصب، مجرم شناخته می‌شوید. در صورتیکه قصد نصب دوربین مداربسته در این محیط‌ها را داشته باشید، موظف هستید مجوزهای قانونی را دریافت کنید.

قوانین و مقررات نصب دوربین مداربسته در اماکن عمومی و خصوصی

در رابطه با نصب دوربین مداربسته در آسانسور باید گفت با توجه به اینکه آسانسور حرکت می‎کند، لازم است از تراول کابل آسانسور برای نصب دوربین استفاده کنید.

کوچه‌ها از دیگر اماکن عمومی هستند که بسیاری از کاربران، تمایل به نصب دوربین در این نقاط را دارند. برای نصب دوربین مدار بسته در کوچه نیز قوانین خاصی در نظر گرفته شده تا از نقض حریم خصوصی افراد جلوگیری گردد. طبق این قوانین، تمامی ساکنین کوچه و افرادی که از آن عبور می‌کنند باید نسبت به وجود دوربین در محل مطلع باشند. برای این منظور، برچسب و یا تابلوهای شماتیک دوربین مداربسته گزینه بسیار مناسبی هستند. نکته قابل توجه آن است که دوربین مداربسته نبایدبر روی ساختمان‌های مجاور و حریم خصوصی افراد دید داشته باشد.

ممنوعیت نصب دوربین مداربسته

حریم خصوصی افراد، سبب می‌شود تا نصب دوربین در محیط‌های خصوصی از حساسیت بسیار بیشتری برخوردار باشد. اتاق‌های پرو، استخر، محیط داخلی منازل و اتاق رختکن از جمله نقاطی هستند که به عنوان محیط‌های خصوصی در نظر گرفته می‌شوند و از این‌رو، نصب دوربین مداربسته در چنین محیط‌هایی ممنوع و غیر قانونی است.

چنانچه به هر دلیلی لازم است در این نقاط اقدام به نصب دوربین مداربسته نمایید، لازم است مجوز رسمی را از مراجع مربوطه دریافت نمایید. نکته مهم آن است که پس از آنکه مجوزهای لازم را دریافت و دوربین مداربسته را نصب نمودید، همچنان می‎‌بایست افرادی که قرار است در این محیط‌ها حضور داشته باشند را از وجود دوربین مداربسته مطلع نمایید.

قوانین استفاده از فیلم دوربین مداربسته

یکی از ده‌ها مزایایی که استفاده از دوربین مداربسته به همراه دارد، دسترسی به تصاویر ضبط‌شده از دوربین در صورت بروز جرم و حادثه است. این فیلم به عنوان یک شاهد می‌تواند به فرد خسارت‌دیده کمک کند. در صورتی که قصد دارید فیلم‌های دریافتی از دوربین مداربسته را بازیابی کنید، لازم است از قوانین مطلع باشید. به این ترتیب می‌توانید اطلاعات دقیق‌تری از صحنه جرم و مجرم به دست آورید.

به منظور دسترسی به فیلم دوربین مداربسته، توصیه می‌گردد به نکات زیر توجه کنید:

  • دوربین‌های مداربسته و دستگاه‌های ذخیره‌ساز بر اساس مدل خود، از ظرفیت حافظه مشخصی برخوردار هستند و می‌توانند تصاویر را به مدت محدودی (در برخی مدل‌ها تا 1 ماه) ذخیره نمایند. پس از گذشت این مدت، تصاویر جدید، جایگزین تصاویر قدیمی و تصاویر قدیمی حذف می‌گردند. به همین منظور، اهمیت دارد تا در صورت بروز حادثه، در اسرع وقت اقدام به بازیابی تصاویر از دوربین نمایید.
  • در صورتی که در اطراف محل بروز حادثه، ساختمان مسکونی یا مغازه‌ای وجود داشته باشد که مجهز به دوربین است، می‌توانید از فیلم‌های دوربین آن استفاده کنید. در صورتیکه با مخالفت صاحب مغازه روبه‌رو شدید، لازم است با مراجعه به مراجع قانونی، دستور قاضی مبنی بر بازبینی فیلم‌های مربوط به زمان بروز حادثه را دریافت کنید.

مطالعه بیشتر: نکات طلایی برای انتخاب دوربین مداربسته برای منزل و محیط کار

مقررات نصب دوربین مخفی و نحوه دریافت مجوزهای لازم

استراق سمع و کنترل افراد، بدون اطلاع آن‌ها، جرم و امری غیر قانونی است. به همین دلیل است که برای نصب دوربین مداربسته مخفی، قوانین متفاوتی عنوان می‌گردد. با توجه به اینکه دوربین مخفی، عموما با هدف جاسوسی مورد استفاده قرار می‌گیرد بنابراین استفاده از آن‌ها قانونی نیست.

 در صورتیکه قصد دارید از دستگاه شنود و یا دوربین مداربسته مخفی استفاده کنید، لازم است از از مراجع قانونی، کلیه مجوزهای رسمی را دریافت کنید. چنانچه بدون دریافت مجوز قانونی و کتبی، اقدام به نصب دوربین مداربسته مخفی در محیط نمایید، کار شما جرم تلقی شده و مشمول مجازات نصب دوربین مخفی خواهید شد.

بنابراین اگر قصد دارید دوربین مخفی را با هدف پیشگیری از جرم نصب کنید، لازم است مجوز قانونی این کار، که تنها برای مدت زمان محدود و معینی صادر می‌گردد را از مراجع قانونی دریافت نمایید و قوانین نصب دوربین مداربسته مخفی را رعایت نمایید.

شیوه دریافت مجوز نصب دوربین مخفی

اکنون می‌دانید که نصب دوربین‌های مداربسته در محل‌های مجاز برای این امر، هیچ مانع قانونی ندارد. در صورتیکه قصد نصب این تجهیزات را در محیط‌های ممنوع و امنیتی را دارید، لازم است در ابتدا با مراجعه به مراجع قضایی و نیروی انتظامی اقدام به ثبت درخواست خود نمایید. چنانچه درخواست شما، قانونی باشد مجاز به نصب دوربین در این اماکن هستید و مجوزهای لازم در اختیار شما قرار می‌گیرد.

نکته بسیار مهم آن است که از استفاده از این دوربین‌های مخفی با اهداف غیر قانونی و  جاسوسی اکیدا خودداری نمایید، در غیر اینصورت، مجرم هستید و برای شما مجازات تعیین می‌گردد.

کلام آخر

در این مقاله از راشا سیف ، به بررسی قوانین نصب دورربین مداربسته در اماکن عمومی و خصوصی پرداختیم. همان‌طور که مشاهده کردید، نصب دوربین مداربسته، در محل‌های مجاز قابل انجام است. اما برای اماکن عمومی و امنیتی، لازم است از طریق مراجع قانونی، اقدام به دریافت مجوزهای لازم نمایید. همواره توصیه می‌گردد از طریق برچسب‌ها و یا تابلوهای شماتیک دوربین مداربسته، افراد را از وجود دوربین مداربسته چه در اماکن عمومی و در چه در محل‌های خصوصی مطلع نمایید. در ضمن، حریم خصوصی افراد را رعایت کنید.

توجه به نکاتی که در این مقاله به آن‌ها پرداختیم، از اهمیت بالایی برخوردار هستند و نادیده گرفتن آن‌ها و اقدام به نصب دوربین در نقاط خصوصی و امنیتی، می‌تواند شما را مشمول مجازات نماید.